Prissetting ved bruk av Google Automated Discounts
Siste endringer på denne siden
Faglig oppdatert 04.04.2025: Lagt inn Ofte stilte spørsmål
Hva er Google Automated Discounts?
Google Automated Discounts (GAD) er et prisverktøy fra Google. Verktøyet er basert på kunstig intelligens og dynamisk prising.
Etter Forbrukertilsynets forståelse fungerer verktøyet slik:
- Nettbutikken melder inn de produktene som de ønsker å inkludere i verktøyet.
- For disse produktene registrerer nettbutikken blant annet den laveste prisen de er villige til å selge produktet for.
- Google genererer deretter tilbudspriser (GAD-priser) innenfor spennet som er gitt av nettbutikkene. GAD-prisene er mellom 5-95 % lavere enn prisene som brukes i nettbutikken.
- GAD-prisene er kun tilgjengelig for kunder som søker etter produkter via Google. GAD-prisene er altså ikke synlige for kunder som oppsøker nettbutikken direkte. Kunder som oppsøker nettbutikken direkte vil derfor kunne få en høyere pris enn kunder som søker etter produkter via Google.
- GAD-prisene vises for 10 % av brukerne de første 3 dagene, for deretter å vises til 90 %. Det er uklart for Forbrukertilsynet om brukerne får de samme tilbudsprisene, eller om ulike brukere kan få ulike tilbudspriser (men innenfor spennet som er satt av nettbutikken).
- GAD-prisene vises sammen med en overstrøket pris. Den overstrøkede prisen er prisen som brukes i nettbutikken på samme tidspunkt (altså prisen som gjelder for brukere som oppsøker nettbutikken direkte).
- Forbrukertilsynet forstår det slik at nettbutikkene ikke får tilgang til rapporter som viser hvilke priser som markedsføres via GAD til enhver tid.
Vurderingen under er basert på vår forståelse av GAD.
Forholdet mellom GAD og reglene som gjelder for salgsmarkedsføring
Prisopplysningsforskriften § 9a
§ 9a. Prisnedsettelse
Der prisen på varer markedsføres som nedsatt, skal den næringsdrivende gi informasjon om varens førpris.
Førprisen er den laveste prisen som den næringsdrivende har anvendt i minimum 30 dager før markedsføringen startet. Med laveste pris menes prisen som har blitt anvendt for varen overfor allmennheten, eller andre større grupper av forbrukere som tilhører ulike lojalitetsprogrammer eller kundeklubber. Der prisnedsettelsen øker gradvis, er førprisen den laveste prisen før første prisnedsettelse.
For varer som kan forringes eller foreldes raskt er førprisen den laveste prisen som den næringsdrivende har anvendt umiddelbart før markedsføringen startet.
Prisopplysningsforskriften § 9a gjelder markedsføring av prisnedsettelser (salg) på varer og innebærer hovedsakelig tre ting:
- Dere må oppgi førpris når dere markedsfører salg
- Førpris skal være den laveste prisen dere har brukt i minimum de siste 30 dagene før salget starter.
- Rabatten dere annonserer (for eksempel -20 % rabatt) skal bergenes ut fra førprisen.
Her kan dere lese mer om reglene som gjelder for salgsmarkedsføring og bruk av førpriser.
Prisopplysningsforskriften § 9a gjelder når markedsføringen deres gir inntrykk av salg. Markedsføringen vil for eksempel gi inntrykk av salg når dere presenterer en lavere pris (tilbudspris) sammen med en høyere, overstrøket pris. For at § 9a skal gjelde må markedsføringen også rette seg mot allmennheten (forstått som mange eller majoriteten av forbrukerne), eller en større gruppe forbrukere som tilhører ulike lojalitetsprogrammer eller kundeklubber.
Fordi GAD-priser vises sammen med en overstrøket pris, mener Forbrukertilsynet at markedsføringen gir inntrykk av salg. Hvis disse prisene er tilgjengelige for allmennheten må dere derfor følge reglene i prisopplysningsforskriften § 9a.
Forbrukertilsynet forstår det slik at GAD-prisene vises til 90 % av brukerne etter 3 dager. Prisene er derfor å regne som allment tilgjengelige (selv om tilbudsprisen eventuelt skulle variere). Reglene i prisopplysningsforskriften § 9a må derfor følges. Dette betyr at den overstrøkede prisen som vises i markedsføringen må være den laveste prisen dere har brukt overfor allmennheten de siste 30 dagene. Ved fastsettelse av førpris må dere blant annet ta med GAD-priser som er vist til forbrukere de siste 30 dagene. Fordi den overstrøkede prisen i GAD-annonser er prisen som til enhver tid brukes i nettbutikken (altså ikke deres laveste pris siste 30 dager), mener Forbrukertilsynet at markedsføringen vil være i strid med prisopplysningsforskriften § 9a.
Etter Forbrukertilsynets vurdering følger dere altså ikke kravene i prisopplysningsforskriften § 9a hvis dere bruker GAD. Ved å bruke dette prisverktøyet kan dere derfor risikere en økonomisk reaksjon fra Forbrukertilsynet i form av overtredelsesgebyr (jf. markedsføringsloven § 42 jf. § 39) eller forbudsvedtak med tvangsmulkt (jf. markedsføringsloven §§ 40 og 41 jf. § 39).
Ofte stilte spørsmål
Kan vi bruke GAD hvis vi sørger for at prisen på varene har vært stabil i 30 dager før de tilbys med «GAD-rabatt»?
Ut fra vår forståelse av GAD og hvordan verktøyet er ment å brukes, mener vi at markedsføringen deres vil være ulovlig selv om dere har holdt prisen på varene stabil i 30 dager før de tilbys med «GAD-rabatt».
Som forklart over presenteres GAD-prisen sammen med en høyere, overstrøket pris. Den overstrøkede prisen er prisen som til enhver tid brukes i nettbutikken. Hvis prisen som brukes i nettbutikken er den laveste prisen dere har brukt de siste 30 dagene før dere tar i bruk GAD, vil GAD vise korrekt førpris i det øyeblikket dere starter å bruke verktøyet.
Grunnen til at vi mener bruk av GAD likevel vil være i strid med reglene, er at GAD-prisen vil variere innenfor spennet dere har gitt til Google. Prisopplysningsforskriften § 9a tillater at dere holder førprisen uendret, selv om dere gradvis setter ned tilbudsprisen i løpet av en kampanje. Dette kan dere lese mer om her. Bestemmelsen tillater imidlertid ikke at dere skrur opp tilbudsprisen og fortsetter å vise samme førpris. Dette kan på en forenklet måte illustreres slik:
Dere starter å markedsføre en parfyme via GAD. I nettbutikken tilbys parfymen til kr 1000. Dette er den laveste prisen dere har brukt de siste 30 dagene.
GAD starter å vise en tilbudspris på kr 800. Etter noen dager, på bakgrunn av markedssignaler, justerer GAD sin tilbudspris opp til kr 900.
Korrekt førpris etter prisopplysningsforskriften § 9a skal da være kr 800, fordi det er den laveste prisen dere har tilbudt allmennheten (forstått som mange eller majoriteten av forbrukerne) de siste 30 dagene. GAD oppgir imidlertid fortsatt nettbutikkprisen som førpris, altså kr. 1000. I et slikt tilfelle mener vi at dere bryter prisopplysningsforskriften § 9a på to måter:
1) dere viser ikke korrekt førpris, og
2) tilbudsprisen i GAD er høyere enn korrekt førpris
Fordi dere ikke har oversikt over prisene som til enhver tid vises via GAD, vil dere heller ikke vite når prisen justeres opp. Dere har derfor ikke mulighet til å stanse markedsføringen før en oppjustering skjer, og på den måten forhindre at dere bryter reglene.
Hva hvis Google endrer prisverktøyet, slik at GAD ikke viser en overstrøket pris?
Når vi har konkludert med at bruk av GAD vil være i strid med prisopplysningsforskriften, har vi tatt utgangspunkt i hvordan verktøyet fungerer i dag og hvordan verktøyet er ment å brukes.
Hvis prisverktøyet endres, slik at de som søker etter produkter i Google kun får opp én pris (GAD-prisen), er vår vurdering at markedsføringen ikke lenger gir inntrykk av salg. I så fall trenger heller ikke GAD-annonsene å vise førpris (laveste pris siste 30 dager). En forutsetning er at Google ikke tar i bruk andre virkemidler som gjør at GAD-annonsene likevel fremstår som salgsmarkedsføring.
Så lenge GAD prisene er tilgjengelig for allmennheten (forstått som mange eller majoriteten av forbrukere), må dere likevel ta hensyn til disse prisene når dere senere skal markedsføre salg eller andre tilbud. Fordi dere ikke vil vite nøyaktig hvilke priser som er brukt via GAD, må dere bruke den laveste prisen i GAD-spennet som førpris hvis dere vil markedsføre et salg de neste 30 dagene (med mindre Google sørger for dokumentasjon som viser nøyaktig hvilke priser som er brukt – i så fall må den laveste prisen som fremgår av dokumentasjonen brukes som førpris). Alternativet vil være å vente i 30 dager før et nytt salg markedsføres.
For ordens skyld minner vi om at alle former for dynamisk prising, så lenge prisene er allment tilgjengelige, får betydning for hvilken førpris dere kan oppgi ved senere salg.
Er GAD problematisk etter annet regelverk?
Våre vurderinger av GAD er først og fremst knyttet til prisopplysningsforskriften § 9a. Bruk av GAD kan også gjøre det krevende å overholde markedsføringsloven ved senere salg og andre tilbud. Et eksempel er at det kan påvirke hvor ofte og lenge dere kan ha salg, fordi bruken av GAD vil innebærer at prisene har vært ustabile. Våre standpunkter knyttet til salgsperiodens lengde kan dere lese her. Vi ser ingen grunn til å gå nærmere inn på dette slik GAD fungerer i dag. Skulle Google gjøre endringer, oppfordrer vi næringsdrivende til å være kritiske og ta kontakt med oss for veiledning før verktøyet eventuelt tas i bruk.
Vi kan ikke vurdere om GAD vil være lovlig etter regelverk som faller utenfor vårt tilsynsområde. Et eksempel er konkurranseloven, som forbyr ulovlig prissamarbeid. Vi er kjent med at flere har reist spørsmål ved om næringsdrivende bryter konkurransereglene ved å overlate deler av sin prissetting til én aktør, i dette tilfellet Google. Næringsdrivende som ønsker mer innsikt i dette, kan for eksempel kontakte Konkurransetilsynet eller en advokat for juridisk rådgivning. Videre er vi kjent med at flere stiller spørsmål ved om bruk av GAD er i tråd med personvernreglene. Slike spørsmål kan rettes til Datatilsynet.