Microsoft-svindel

Publisert:
Oppdatert:

Har du blitt utsatt for Microsoft-svindel, eller lurer du på hvordan svindlerne går fram? Les denne saken.

Microsoft tar aldri kontakt med kunder per telefon. Det er det kun såkalte «Microsoft-svindlere» som gjør. De sier du har et virusproblem, og tilbyr seg å hjelpe deg mot at du betaler for det ved å gi dem dine kortopplysninger. Eller de ber deg gi dem fjerntilgang (remote access) som uten at du vet det gir dem tilgang til hele din PC.

Tilbyr hjelp

Microsoft-svindler prøver å gjøre seg troverdige slik at de kan få din tillit. Dette gjøres for eksmpel  ved å at de ber deg skrive inn en kode i kommandolinjen på datamaskinen din. Vedkommende opplyser at det kun er du og Microsoft som kan se denne teksten, og leser den samtidig opp fra sin skjerm. Dette er løgn. Teksten de viser til er lett tilgjengelig for alle. Så blir du fortalt at PC-en din er full av virus, og at det haster å fjerne disse. Svindlerne opplyser at de kan fjerne dette for deg. Og etter en lenger samtale mens de går gjennom din PC-en din sammen med deg, ønsker svindleren betalt for tjenesten.

Ber om fjerntilgang

Andre oppringere ber deg om å gi dem fjerntilgang til PC-en (remote access). Uten at du vet det gir du svindleren full tilgang til datamaskinen din, og da er det kun fantasien som setter grenser for hva svindleren kan gjøre. Det er kjent at forbrukere som har gitt svindlerne fjerntilgang, har fått tømt både kredittkort og bankkontoer.

Forbrukere kan også bli lurt til å fungere som et ledd i hvitvasking av penger. Svindlerne forteller deg at beløpet du har betalt for å fjerne det påståtte viruset på PC-en din var for stort, og ber om kontonummer for å tilbakebetale et gitt beløp. Forbrukeren vil da motta en mye større sum enn avtalt. Microsoft-svindlerne vil påstå at de har gjort en feil. De ber om at du tilbakebetaler den overflødige summen, og slik bruker de deg som «muldyr» i forbindelse med hvitvasking av penger.

Ringer fra norske nummer

Forbrukerne som kontakter oss forteller at de blir oppringt fra vanlige, norske telefonnummer.  Dette skjer gjennom forfalskning av nummeret som ringer deg opp, såkalt «spoofing», så det ser ut som en innenlandsoppringing.  Mange forbrukere vil dermed være mindre kritiske til å ta telefonen.

Vil ha bilde av legitimasjon

Flere forbrukere har også blitt bedt om å ta bilde av eller kopiere legitimasjonen sin, noe som kan føre til at svindlerne produserer falske identitetspapirer som benyttes i forbindelse med andre kriminelle handlinger.

Hvis du mener du har en Microsoft-svindler på tråden, anbefaler vi deg å legge på. Fortsetter de å ringe, kan du forsøke å bruke funksjonen med blokkering av nummer som finnes på mange av dagens mobiltelefoner, eller ta kontakt med telefonselskapet ditt for å forhøre deg om muligheter for å sperre nummeret for innringing.

Skulle du være uheldig å bli svindlet, bør du umiddelbart kontakte banken din.

Flere artikler

Se opp for svindel med BankID

En ny type telefonsvindel lurer forbrukere til å gi fra seg informasjon om BankID. Det kan bli dyrt.