Avslør nettsvindel

Utenlandske svindlere står i kø for å lure deg med store lotterigevinster, lukrative jobbtilbud, falske merkevarer eller kredittkortsvindel. Forbrukertilsynet kan hjelpe deg å unngå svindelfellene.

Publisert:
Oppdatert:

Forbrukertilsynet får daglig spørsmål fra forbrukere som har vært utsatt for nettsvindel. For å informere om problemet og advare folk mot slike henvendelser, har vi laget en liste over de vanligste formene for nettsvindel.

Under hvert punkt har vi lagt ut eksempler og informasjon som kan hjelpe deg med å avsløre svindlerne. Dersom det du har mottatt ligner på noen av eksemplene, kan du trygt konkludere med at det dreier seg om et svindelforsøk.

1. Falske nettbutikker

Mange forbrukere har blitt lurt av falske nettbutikker som tilsynelatende selger populære varer. Etter at du har bestilt og forskuddsbetalt det du vil kjøpe, dukker varen aldri opp – eller du får falske merkevarer. Les våre tips for å avsløre useriøse nettbutikker.

2. Abonnementsfeller – abonnement forkledd som premier

Nettsider og e-poster med falske logoer tilbyr iPhone eller ny TV til 1 krone. I virkeligheten inngår du et abonnement på en rynkekrem eller et virusprogram du ikke trenger, og som koster deg flere hundre kroner i måneden. Les mer om abonnementsfeller her.

3. Microsoft-svindel

Du blir oppringt av en person som sier han ringer fra Microsoft og informerer om at din PC er utsatt for sikkerhetsrisiko. Du blir bedt om å gå inn på bestemte nettsider, som uten at du vet det gir en tredjepart ubegrenset tilgang til PCen din. De sier de skal ordne problemet, og ber deg samtidig betale for tjenesten ved å få deg til å dele betalingskortopplysninger. Les mer om Microsoft-svindel her.

4. Kredittkortsvindel og falske e-poster

Du blir bedt om å oppgi kredittkortnummeret ditt ved besøk på en nettside og får trukket beløp fra kontoen uten å ha samtykket til dette. Svindlere kan også trekker penger fra bankkontoen din etter å ha gjennomført såkalt «phishing». Les vår tipsliste om hvordan du kan avsløre slik svindel.

5. Lotterigevinster og andre «pengebrev»

Plutselig får du en e-post eller SMS som forteller deg at du har vunnet milliongevinsten i et utenlandsk lotteri som du aldri har hørt om før. Andre klassikere er brev fra en advokat i Spania som søker etter ukjente arvinger til en stor formue, eller tilbud om å bli med på et lukrativt forretningsprosjekt. Les mer om denne type svindel her.

6. Markedsplasser og nettauksjoner

Vær klar over at personer med uærlige hensikter også benytter populære nettauksjonssteder som Finn.no og eBay.com for å prøve å svindle folk. Les mer her.

Flere artikler

Se opp for svindel med BankID

En ny type telefonsvindel lurer forbrukere til å gi fra seg informasjon om BankID. Det kan bli dyrt.