Helse

Norske forbrukere bruker milliarder hvert år på ulike helsefremmende tjenester. Vi fører tilsyn med at utøverne av alternativ behandling ikke bryter reglene for markedsføring av slik behandling når de henvender seg til forbrukere.

 Hva gjør vi?

 • Vi fører tilsyn med markedsføring av alternativ behandling for å forhindre at forbrukere blir utsatt for ulovlig markedsføring.
 • Vi fører tilsyn med markedsføringen av mobile helseapplikasjoner og at avtalene ikke inneholder urimelige vilkår.
 • Vi bidrar til at barn og unge ikke utsettes for ulovlig markedsføring av kosmetiske behandlinger og helsekostprodukter.

Viktig å vite

 • Alternativ behandling

  Det er forbudt å markedsføre at alternativ behandling har effekt på konkrete sykdommer og lidelser. Forbrukertilsynet fører tilsyn med at utøverne ikke bryter reglene for markedsføring av alternativ behandling.

  Du finner mye god informasjon og nyttige råd for å være en informert forbruker, samt tall og fakta om alternativ behandling på Nifab.no. Dette er en nettportal for formidling av forskning og fakta om alternativ behandling.

 • Mobile helseapplikasjoner

  I de senere årene har vi sett en stor økning i utviklingen av mobile helseapplikasjoner, for alt fra å måle hjerterytme til å føre kostholdsdagbok. Vi skal bidra til at markedsføringen av applikasjonene ikke er villedende, og at forbrukene ikke får inntrykk av at de kan forebygge eller kurere konkrete lidelser. Vi bidrar også til at avtaleinngåelsen ved kjøp og nedlasting er trygg.

 • Markedsføring av kosmetiske behandlinger og helsekostprodukter

  Forbrukertilsynet har sett en økning i markedsføring av kosmetiske behandlinger som Restylane og Botox, samt ulike helsekostprodukter, i sosiale medier. Når markedsføringen retter seg mot eller kan sees av barn og unge, skal det vises særlig aktsomhet. Vi fører tilsyn med markedsføringen av kosmetiske behandlinger og helsekostprodukter, særlig når den er rettet mot barn og unge.

Visste du at

 • I 2016 brukte nordmenn 4,168,720,000 kr på alternativ behandling.
Kilde: nifab.no
03.11.2017

Ulovlig reklame for alternativ behandling

Tilsyn viser at mange utøvere av alternativ behandling påstår at behandlingen har virkning mot konkrete sykdommer og lidelser. Nå får 21 utøvere beskjed om å endre eller fjerne ulovlig markedsføring.

Fagpersoner