Tips ved bestilling av reiser på nett

12.04.2017 — Stadig flere reiser og hotellovernattinger blir bestilt på nett. Forbrukerombudets tilsyn med reisenettsteder, viser imidlertid at ikke alle følger loven. Her er noen ting du bør være oppmerksom på før du bestiller neste reise på nett.
Bildet viser en flykabin med mennesker i.

SJEKK PRISEN: Må du betale ekstra for innsjekking og setereservasjon? Hvis du vil ha den beste prisen bør du sjekke hvilke tilleggstjenester du må betale for før du bestiller. FOTO: Unsplash

Sjekk sluttprisen

Mange flyselskap velger i dag å dele opp prisen slik at man må betale ekstra for å ta med innsjekket bagasje, setereservasjon, betaling med kredittkort, innsjekk osv. Hos andre nettsteder der du kan bestille fly og overnatting, kan det også være gebyrer som kommer i tillegg til den første prisen du ser. Da kan totalprisen fort bli en del høyere enn antatt. For å få best pris bør du derfor vurder de ulike reisealternativene med alle pristillegg opp mot ditt behov før du bestiller.

Bestilling av overnatting på nett

Ikke ta markedsføring for god fisk. Utsagn som «50% rabatt» og «bare to rom ledig» er ofte villedende. Andre nettsteder kan ha like gode tilbud. Det er derfor lurt å sammenligne hotellformidlingssiden med prisen på hotellets egen hjemmeside og andre nettsteder før du bestiller. Da er du sikker på at du får den beste prisen.

Les også: Ulovleg marknadsføring på reisenettstader

Ikke stol blindt på brukeranmeldelser

Et stort europeisk tilsyn med reiseformidlere og prissammenligningssider på nett avdekket at det var tvil om troverdigheten til brukeranmeldelsene på mange prissammenligningssider. Det kan derfor være lurt å ikke stole blindt på «gode» omtaler, men også sjekke andre kilder.  Les hvilke krav Forbrukerombudet stiller til brukeromtaler.

Sjekk avgifter for endringer

Enkelte nettreisebyrå for bestilling av flybilletter og hotellopphold tar høye avgifter for å bistå med endring av billetter, refundering av skatter og avgifter og bruk av avbestillingsforsikring. Sjekk derfor hva slags avgifter byråene tar før du bestiller. Husk også at hotellformidlingssiden kan ha andre vilkår enn selve hotellet.

Les også: Nettreisebyråer bryter loven.

Sjekk betingelsene for flyreisen

Hvilke rettigheter og plikter du har som flypassasjer vil i stor grad reguleres av flyselskapets transportvilkår. Vilkårene varierer fra flyselskap til flyselskap. Sjekk de viktigste vilkårene, for eksempel om du kan endre billetten etter at den er bestilt og hvor mye bagasje du får lov til å ta med deg.

Husk at du ikke har angrerett

Ved kjøp av en flyreise eller hotellopphold har du ingen lovbestemt avbestillingsrett, selv om du har bestilt over internett. Dette innebærer at du ikke kan kreve å få billettprisen refundert dersom du ikke har mulighet til å reise.

Klagemuligheter

Dersom du havner i en tvist med flyselskapet, reiseselskapet eller hotellet du har bestilt hos, se Forbrukerrådets klageguide.

 

02.03.2021

Forbrukertilsynet krever direkte varsling av prisendringer i strømavtaler

Forbrukertilsynet har sendt ut brev til 25 aktører i strømbransjen. I brevet stiller tilsynet klare krav til hvordan strømkundene skal varsles om endringer i pris og andre viktige avtalevilkår.