Tips for ikke å bli lurt på Black Friday

19.11.2020 — Det nærmer seg årets store handledag, Black Friday, hvor man kan gjøre gode kupp. Men er tilbudene alltid så gode som de fremstår? Her kommer Forbrukertilsynets tips for å ikke bli lurt under Black Friday.
Et butikkvindu med en stor rød 70% klistremerke på. Bak vinduet står manekeng-dukker.

FOTO: Daniel Von Appen/Unsplash

1. Ikke se deg blind på rabatten

40%, 60% eller 80% rabatt? Det må jo være et bra kjøp! Dessverre er ikke det alltid tilfelle. Det kan faktisk tenkes at varen selges enda billigere i en annen butikk, så sjekk flere steder før du handler.

2. Sjekk at prisen faktisk er satt ned

Sjekk at det er oppgitt førpris på varen du er interessert i. Mangler førprisen er varen neppe satt ned i pris.

3. Sjekk alltid prishistorikken

Ikke stol blindt på markedsføringen, sjekk prisene i markedet selv. Ved hjelp av prissammenligningstjenester som f.eks. Prisjakt.no  og Prisguiden.no kan du finne prishistorikken på en rekke varer, se hvem som er billigst og hvor mye prisen faktisk er nedsatt fra tidligere.

4. Ikke la deg stresse

Markedsføringen hevder ofte at du må slå til på priskuppet nå. I mange bransjer er det imidlertid hyppige kampanjeperioder og ofte vil det være mulig å gjøre priskuppet med jevne mellomrom. Sjekker du prishistorikken vil du kunne se om varen ofte er på tilbud. Kanskje er varen enda billigere på Cyber Monday eller januarsalget.

Bruker du kredittkort bør du være sikker på å kunne betale regningen på forfall. Hvis du må betale kredittrenter på kjøpet blir prisavslaget raskt spist bort.

5. Vær obs på antallsbegrensninger

Det er vanlig å markedsføre at for eksempel de første hundre eksemplarene av en gitt vare fås til nedsatt pris. Da kan man fort føle seg lurt om man kommer til kassen og opplever at man er nummer 101 som kjøper dette produktet.

Rettigheter ved netthandel

Grunnet korona-situasjonen vil nok de aller fleste gjøre handel på nett i stedet for i butikk. Når man handler på nett, er det også en del man bør være klar over. Tips for trygg netthandel finner du her: Forbrukertilsynets tips til trygg netthandel

– Tenk deg godt om og gjør gjerne en ekstra sjekk før du slår til på et tilbud. Da kan du unngå å bli lurt, sier Trond Rønningen, direktør i Forbrukertilsynet.

 

12.04.2021

TUI må opplyse om rett til refusjon

I sine brev til kunder som har fått pakkereisen avlyst, unnlater reisearrangøren TUI å nevne alle rettighetene kundene har.