Ikke legg farlige piratkopier under juletreet

En undersøkelse om nordmenns holdninger til piratkopier viser at 24 % av oss har kjøpt piratkopierte produkter. Mange blir lurt, mens andre bevisst kjøper piratvarer. Tolletaten, Forbrukertilsynet og Patentstyret går sammen om å advare julegave-handlende nordmenn mot å kjøpe piratkopier, av alt fra elektronikk og klær til leker og kosmetikk.  

Publisert:
Oppdatert:

 Aksept gir flere piratkopier

Internasjonale studier om piratkopiering peker på at forbrukernes aksept er en av driverne bak den omfattende handelen med falske varer. Den norske undersøkelsen viser samme tendens: 36 % av nordmenn som har kjøpt piratkopier, har gjort det bevisst. «Vi kjøper billige piratkopier og anser det for å være harmløst. Dermed lukker vi øynene for konsekvensene», sier Hedvig Bengston i Patentstyret. Hun peker på at Europol har dokumentert at organiserte kriminelle står bak største delen av handelen med piratkopier. Disse er ofte også involvert i annen alvorlig kriminalitet som narkohandel, menneskesmugling og hvitvasking av penger.

Liste over falske nettbutikker

I år vil over halvparten av norske forbrukere handle julegaver på nett, og stadig flere velger utenlandske nettbutikker. Tall fra Virke viser at handelen fra utenlandske nettbutikker økte med 281 % fra 2011 til 2017. Mange av nettbutikkene som selger piratkopier av kjente merkevarer ser både profesjonelle og seriøse ut. For å hjelpe forbrukerne til å unngå piratkopier, har Forbrukertilsynet laget en liste over falske nettbutikker som de nå har oppdatert med hele 32 nye butikker. Direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth oppfordrer forbrukerne til å være kritiske når de skal handle på nett. «Se etter kontaktinformasjon, sjekk nettadressen og hvordan språket er formulert. Vi anbefaler også å undersøke andres erfaringer med nettbutikken. De aller fleste har et begrenset julegavebudsjett, og hvis man handler fra en falsk nettbutikk risikerer man å kaste bort pengene».

Helse- og sikkerhetsrisiko

Illustrasjonsbilde av et juletre med dødningshoder
VELG EKTE: I samarbeid med Patentstyret og Tolletaten har vi en annonsekampanje på Facebook

.For Tolletaten er det en utfordring at store mengder piratkopier fra de useriøse nettbutikkene sendes til norske forbrukere i små postforsendelser. Produktene er fremstilt uten kontroll og godkjenning, og kan være skadelige i bruk eller ren svindel. Etaten har flere eksempler på produkter som er selvantennelige, og vesker og klær som har giftige fargestoffer. «Det er ikke likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til barn er laget av, eller om elektriske produkter følger sikkerhetsstandarder», sier seniorrådgiver i Tolletaten, Elisabeth C. Nettum. På nettsiden Velgekte.no gir myndighetene tips om hvordan man kan unngå farlige pakker under juletreet.