Vær kritisk til billige merkeklær på nett

18.07.2018 — Trenger garderoben en oppgradering i sommer? Sjekk om nettbutikken er i vår oversikt over useriøse nettbutikker før du legger inn en bestilling.
Bildet viser en dame som sitter foran en datamaskin, og med et kort i hånden.

VÆR KRITISK: Om du finner merkeklær til en pris som er for god til å være å sann, er det sannsynlig at det er det også. Foto: Picjumbo/Viktor Hanacek

Årlig mottar Forbrukertilsynet mange tips fra forbrukere som ikke får varene de har bestilt eller mottar varer som ser ut som billige kopier. En del av nettsidene vi har blitt tipset om ser tilsynelatende proffe ut, og de kan ofte skilte med merkevarer til veldig lav pris som kan være fristende for mange.

Nye nettbutikker i oversikten over useriøse nettbutikker 

Basert på tips forbrukere har sendt inn, er listen over useriøse nettbutikker nå oppdatert med over 30 nye butikker. Merkeklær, sko og solbriller går mest igjen blant tilskuddene på listen. Forbrukertilsynet råder folk til å være kritiske til hvor de legger igjen penger på nett.

– Mange gleder seg til å ta i bruk nye klær til sommeren. Men det som ser ut som superbillige merkeklær kan fort vise seg å være dårlige kopier, og i verste fall dukker bestillingen aldri opp. Da er det viktig å være kritisk til nettsiden før man bestiller, sier Bente Øverli, nestleder i Forbrukertilsynet

 Ser profesjonelt ut

I 2017 var falske nettbutikker på tips-toppen. Nordmenn tipser om butikker som selger alt fra sports- og treningsklær til elsykler og bilutstyr. Flere av tipsene dreier seg om nettbutikker som ser helt like ut i layout og nettadresse, som de virkelige nettbutikkene. Sidene har ofte helt like nettsidenavn, men endelsene på URL-ene skiller seg fra de ekte butikkene.

Her er et par eksempler:

  • Eplehuset.as (Eplehuset.no er en reell nettbutikk)
  • Kyliecosmetics.no (Kyliecosmetics.com er en reell nettbutikk)
  • Fotballsko.info (Fotballsko.no er en reell nettbutikk)

 Hva bør du se etter?

Skal du handle fra en nettbutikk du ikke har handlet fra før, bør du undersøke et par ting  før du trykker bestill. Sjekk om kontaktinformasjonen er lett tilgjengelig. Hvis språket er dårlig og oversatt direkte fra engelsk, bør varsellampene blinke. Det er også lurt å sjekke hvilke erfaringer andre forbrukere har hatt med nettsiden fra tidligere.

Det er enkelt å opprette en nettside som ser profesjonell ut. Og om en falsk side blir lagt ned, oppretter useriøse aktører raskt flere nettbutikker med omtrent likelydende navn. Mange av svindelsidene er oppretta i Kina, som gjør det vanskelig for norske myndigheter å stanse virksomheten

– Sjekk heller en gang for mye enn en gang for lite. Det er mange som skor seg på handleglade nordmenn som stoler blindt på tilsynelatende seriøse nettbutikker, sier Øverli.

03.07.2020

Forbrukertilsynet flytter til Porsgrunn

I forbindelse med omorganiseringen av forbrukerapparatet har regjeringen bestemt at hovedkontoret til Forbrukertilsynet skal være lokalisert i Grenland fra 2021. Etter å ha vurdert flere lokaler i både Skien og Porsgrunn, er det nå fattet en beslutning om å flytte inn i kontorlokaler i sistnevnte.