2. august 2022

Norske forbrukere får penger tilbake etter nettsvindel

Nordmenn som har blitt lurt til å betale for et falskt lotteri kan få utbetalt penger fra amerikanske Federal Trade Commission.

Federal Trade Commission (FTC) er et amerikansk tilsyn som har ansvar for forbrukervern og konkurranseregulering i USA. FTC skal blant annet beskytte forbrukerne mot svindel, og kan returnere penger til folk som har blitt lurt. FTC betaler nå ut penger til forbrukere som har blitt svindlet gjennom et ulovlig lotteri. Forbrukertilsynet hjelper FTC med å nå ut til norske forbrukere som har blitt utsatt for denne svindelen.

FTC saksøkte folkene bak lotterisvindelen Next-Gen Sweepstakes i en amerikansk domstol for å ha sendt flere titalls millioner villedende e-poster til folk både i Norge og andre steder i verden. E-postene folk fikk tilsendt påsto feilaktig at mottakerne hadde vunnet eller sannsynligvis ville vinne en betydelig premie (så mye som $ 2 millioner amerikanske dollar). Mottakerne fikk beskjed om at de måtte betale et gebyr på mellom $ 9.00 og $ 139.99 for å få premien utbetalt. Mange forbrukere svarte på flere av de villedende henvendelsene, og betalte gebyrene flere ganger.

Dersom du har tapt penger på den aktuelle svindelen, vil du få et brev i posten fra selskapet Rust Consulting Inc, som administrerer tilbakebetalingen. I dette brevet vil du få informasjon om hvordan du får tilbake pengene via PayPal gjennom en lenke til FTC sin offisielle nettside. Vi gjør oppmerksom på at fristen for å kreve tilbakebetaling gjennom PayPal er 17. oktober 2022. For å få gjennomført tilbakebetalingen gjennom PayPal kreves det at du oppretter en PayPal-konto.

Rust Consulting vil ikke be om sensitiv personlig informasjon som for eksempel bankkonto eller personnummer. Hvis du blir bedt av ukjente om å oppgi slike opplysninger bør du alltid være kritisk og styre unna. I stedet vil selskapet be om at du oppgir for eksempel e-post, etternavn og nummeret som er angitt i brevet du har mottatt (claim number).

Hvis du trenger hjelp med tilbakebetalingen kan du ringe FTCs refusjonsadministrator og få informasjon på engelsk på +1 (612) 509-264 (vi gjør oppmerksom på at dette kan koste penger).  Du kan også sende en e-post til admin@nextgenrefund.com. Forbrukertilsynet kan ikke hjelpe deg med refunderingen, men du kan ringe oss på 23 400 600 hvis du har generelle spørsmål.

Du finner mer informasjon om saken på FTCs nettsted. Spesifikk informasjon om tilbakebetalingsprogrammet finner du på https://www.ftc.gov/enforcement/refunds/next-gen-refunds.

Mer informasjon for forbrukere

På Forbrukertilsynets temasider kan du lese mer om hvordan du unngår å bli lurt av falske lotterigevinster og andre former for svindel.

Hvis du vil vite mer om FTCs refusjonsprogram, kan du lese mer på FTCs nettsider.