Markedsplasser og nettauksjoner

Vær klar over at personer med uærlige hensikter benytter populære nettauksjonssteder som Finn.no eller eBay.com til å prøve å svindle folk.

Publisert:
Oppdatert:

Det finnes flere varianter av svindel knyttet til nettauksjoner. Den mest åpenbare er at folk forsøker å få betaling for varer som ikke finnes, for eksempel gjennom forskuddsbetaling.

En annen variant er at man blir kontaktet av personer fra utlandet som sier de ønsker å kjøpe en vare du har lagt ut for salg, for eksempel en bil, og foreslår betaling av denne via sjekk eller andre usikre betalingsmidler. Eventuelt ber de deg oppgi personopplysninger og kontonummer.

Svindlerne kan også sende ut en falsk e-post som bekrefter at pengene er overført til Paypal-kontoen din, selv om dette ikke stemmer.

Tenk deg om

Tenk deg alltid godt om før du går med på å betale for varer på forskudd. Dette gjelder generelt ved alle kjøp du gjør fra nettet, og spesielt ved kjøp gjennom nettauksjoner eller ukjente nettbutikker.

Ikke bli lurt

Får du merkelige e-poster fra utlandske personer med spørsmål om å kjøpe varer du har lagt ut for salg og betale for disse med sjekk eller på en annen usikker måte, kan du trygt slette disse e-postene.

Dette er en variant av de såkalte «Nigeria-bedrageriene» og personene som står bak er trolig kun ute etter å svindle deg eller banken din.

Se også opp for henvendelser på SMS med oppfordring om å svare på epost.