Forbrukerombudet skal, ut fra hensynet til forbrukerne, føre tilsyn med at det ikke skjer markedsmisbruk i strid med markedsføringslovens kapittel I, jf. lovens § 13 første ledd. Ordlyden, “ut fra hensynet til forbrukerne”, tilsier at bestemmelsen gir Forbrukerombudet hjemmel til å vurdere om det foreligger tilstrekkelig sterke forbrukerinteresser til at saken bør realitetsbehandles, eller om man av prioriteringshensyn bør la saken ligge. Ordlyden tilsier også at det er de kollektive forbrukerinteressene som skal vernes, og ikke de individuelle.
På grunn av stor saksmengde er det nødvendig med en streng prioritering av hvilke saker som skal tas opp til realitetsbehandling hos Forbrukerombudet. For å behandle saker på en mest mulig effektiv måte, er virksomheten for hvert år organisert i en virksomhetsplan. Innenfor de virksomhetsområder som finnes i denne planen, arbeider Forbrukerombudet for å få bredest mulig gjennomslag for ulike typer saker, for eksempel slik at en problemstilling som er av stor praktisk, økonomisk eller sikkerhetsmessig betydning for mange forbrukere tas opp med en hel bransje samtidig.
Arbeidet med de definerte satsningsområdene legger beslag på store ressurser. For å oppnå målet om mest mulig effektiv saksbehandling er det viktig for Forbrukerombudet å i størst mulig grad holde seg til den planlagte virksomheten. Når det er sagt vurderes selvfølgelig hver enkelt klage konkret. Den aktuelle klagen er imidlertid av en svært individuell karakter. Det dreier seg ikke om et utbredt forbrukerproblem, men et helt spesielt tilfelle knyttet til konflikten mellom de to naboene. Slik Forbrukerombudet ser det er det ingen kollektive forbrukerinteresser i saken, kun individuelle.
Markedsføringslovens sanksjoner gis med virkninger fremover i tid og brukes som et redskap for å endre eller stoppe markedsføring i strid med markedsføringsloven. Dette er noe av grunnen til at Forbrukerombudet ikke ser det hensiktsmessig å vurdere dette konkrete markedsføringstiltaket. Forbrukerombudet har ikke vært inne i forhandlinger om annonsen tidligere, og den er nå ikke lenger aktuell. Etter det Forbrukerombudet kjenner til er leiligheten nå leid ut.
Forbrukerombudet har ikke ansett forbrukerhensynet i denne konkrete saken så stort at det tilsier en prioritering på bekostning av andre viktige saker. På denne bakgrunn finner Forbrukerombudet ikke å kunne prioritere å vurdere markedsføringen til Finn.no av utleiebolig i Trondheim.
Forbrukerombudet nedlegger slik påstand:
“Klagen på Forbrukerombudets nedprioritering av å vurdere lovligheten av markedsføringen til Finn.no tas ikke til følge.”
Saken ble lagt frem i Markedsrådets møte den 14.5.2009.