Klager reagerer på at flere og flere banker går over til å legge ut kontoutskrifter, varsling om nye prisendringer og andre meldinger i nettbanken, uten at det sendes ut varsel til kundene om at slike nye meldinger ligger klare til gjennomlesing. Klager mener de fleste ikke har tid til å logge seg inn i nettbanken så ofte at de får sjekket nye meldinger og prisendringer raskt nok til eventuelt å skifte bank.
Klager ønsker at Forbrukerombudet innfører nye retningslinjer for hvordan forbrukere skal kunne følge med i denne utviklingen, og mener alle banker som gir meldinger via nettbanken bør sende ut en e-post-varsling om at det er kommet inn nye meldinger. Dersom dette ikke blir gjennomført snarest, vil Forbrukerombudet/Forbrukerrådet i følge klager få en storm av klager på saker hvor forbruker mener ikke å ha fått varsel om at for eksempel prisendringer er blitt utført. Klager mener også varsling om nettbankmeldinger via e-post er en enkel sak å innføre, og at dette vil være en rimelig løsning for begge parter.
Klager reagerer videre på bankenes praksis i forhold til renteberegning ved kontantinnskudd. Det vises til finansavtalelovens § 27, 1. ledd:
“Ved innskudd i kontanter skal renter av beløpet godskrives senest fra og med første kalenderdag etter at innskuddet ble foretatt. Ved annen godskriving av konto skal renter av beløpet godskrives fra og med oppgjørsdagen”.
Klager mener flere og flere banker benytter dette “smutthullet” som gir banken anledning til å sette rentedato dagen etter at man fysisk har vært og satt penger i banken. Klager har blant annet flere ganger opplevd å få debetrenter på sin konto fordi han har satt penger inn fysisk i bankens filial, for deretter å gå inn i nettbanken og overføre pengene til annen konto. Klager mener Forbrukerombudet snarest bør gripe inn og få endret regelverket slik at penger som fysisk blir satt inn på en konto kan benyttes samme dag uten at kunden blir belastet debetrenter.
Klager ønsker at Markedsrådet skal vurdere saken, og viser til den betydning disse punktene har for den enkelte forbrukers sikkerhet for egne penger og mulighet til å hanskes med den nye elektroniske hverdagen som presses frem.
Klager har ikke nedlagt noen formell påstand, men det antas at den vil lyde:
Markedsrådet ber Forbrukerombudet realitetsbehandle saken.