Black Friday kan svi langt over nyttår

20.11.2017 — Sjekk om varene du kjøper virkelig er billige, og tenk uansett på om du har råd til å betale dem over jul dersom du betaler med kredittkort. Et dårlig kjøp i november kan gi renter som svir langt inn i det nye året.

OPPSPILT? Det er ikke sikkert julehandelen starter med gode tilbud på Black Friday. Kanskje er prisene helt som ellers. (FOTO: Skjermdump/reklame)

“En høytidsdag” og “Årets store salgsdag” kalles den i reklamen. Kommende fredag lover butikkene avslag på opptil 70 prosent, og det er fullt mulig å gjøre en god handel på Black Friday. Men da bør du sjekke at prisen virkelig er god og stille følgende spørsmål:

• Hva koster varen hos konkurrentene?
• Er førprisen oppgitt i butikken?
• Er varen ofte på salg?

Hvis ikke butikken kan fortelle deg hva varen har kostet, er det liten grunn til å tro den er satt ned. Og selges varen billigere i en annen butikk, bør du heller kjøpe den der.

Vær tålmodig

— Bruk heller tid på å sammenlikne priser enn å hive deg rundt og handle akkurat denne fredagen, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

— På nettet finnes det prissammenlikningstjenester med varens prishistorie, som belønner tålmodige forbrukere med tips om hva som lønner seg i det lange løp. Disse dekker mange typiske Black Friday-varer som for eksempel elektronikk.

Dersom det ikke er så lenge siden en vare kostet det samme som den koster på Black Friday, kan det godt hende det ikke er så lenge til det samme tilbudet dukker opp igjen.

Kredittkort

Flere tilbud om lån og kredittkort knyttes direkte til Black Friday. Noen av kortene gir ekstra rabatt på varer som allerede er nedsatt i forbindelse med dagen. Men løfter om dobbel sparing kan fort snus til dobbel frustrasjon over penger som ble brukt på ganske alminnelige kjøp.

— Vinningen går fort opp i spinningen om du ikke får betalt kredittkortregningen i januar. Da starter rentene å løpe og de er som regel høye, i noen tilfeller opp mot 25 %, sier forbrukerombud Haugseth.

— Januar er en måned med mange regninger, og når Black Friday bare er starten på en lang handleperiode før jul kan det være vanskelig å få betalt kortgjelden før det nye året er godt i gang. Viser det seg i tillegg at varen du kjøpte, ble solgt til en ganske alminnelig pris, kan hele kjøpet være ganske bortkastet.

29.05.2020

Millioner av ulovlige korona-relaterte annonser fjernet fra nettet

Forbrukertilsynet har sammen med andre europeiske forbrukermyndigheter gått gjennom ulike nettsider for å sjekke mulige brudd på markedsføringsloven ved markedsføring av produkter som hevdes å ha en effekt mot koronavirus.