Avslutter sakene mot predikantene Pedersen og Edvardsen

07.02.2019 — De to predikantene som har brutt reglene for markedsføring av alternativ behandling har nå endret praksisen sin. Forbrukertilsynet avslutter derfor de to sakene.
Bildet viser et portrett av Direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth. Hun ser rett inn i kamera og smiler med lukket munn. Bildet lenker til et nedlastbart pressebilde av Elisabeth.

IKKE LENGER FORBØNN MOT BETALING: -Vi har vurdert at markedsføringen ikke lenger er i strid med loven om alternativ behandling, sier direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth

Forbrukertilsynet ba i sommer Misjonen Jesus Leger og Misjonen Helse for Hele Mennesket endre markedsføringen sin av forbønn for syke mot betaling. Begge predikatene hevdet at de over telefon og på forskjellige arrangementer kunne helbrede konkrete sykdommer og lidelser.

Ikke lenger kobling mellom forbønn og betaling

Begge predikantene la ned teletorgtjenestene sine etter at Forbrukertilsynet tok opp saken. Etter at predikantene ble varslet om forbudsvedtak i fjor høst, har de også gjort flere endringer i markedsføringen av arrangementene sine.

Misjonen Helse for Hele Mennesket, som har helbredelseskonferanser på Stølsdokken Fjellhotell, har bekreftet at de i markedsføring av disse arrangementene fremover vil opplyse at man ikke må bo på hotellet for å delta på disse møtene, og at deltakelse er gratis.

Misjonen Jesus Leger har opplyst til Forbrukertilsynet at det ikke lenger vil tas inngangspenger på deres helbredelsesmøter.

– Med de endringene predikantene har gjort, er ikke lenger forbønn om helbredelse og betaling direkte sammenkoblet. Vi vurderer derfor at markedsføringen ikke lenger er ulovlig, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth.

26.03.2020

Varsler overtredelsesgebyr til Visjon TV & Webshop AS

Forbrukertilsynet varsler overtredelsesgebyr på 250.000 kroner til Visjon TV & Webshop AS for ulovlig markedsføring av kosttilskuddet Chaga.