Apotekene må informere om enhetspris på håndsprit

24.08.2020 — Forbrukertilsynet har sjekket prismerkingen på håndsprit hos 11 apotek. Nettbutikkene ga prisen per pakning, men ingen oppga enhetspris som også er et krav etter loven. Forbrukertilsynet har bedt apotekene rette seg etter reglene.
Bildet viser hendene til en person som tar på håndsprit.

FOTO: Noah/Unsplash

Enhetspris for håndsprit er pris per liter. Formålet med bestemmelsen er å legge til rette for at forbrukerne skal kunne sammenlikne prisen på varer uavhengig av størrelsen på pakningen. På grunn av koronasituasjonen har det vært store prisforskjeller på håndsprit.

– Pakninger med håndsprit kommer i mange størrelser. Det er ikke lett for forbrukerne å sammenligne prisene dersom litersprisen ikke er oppgitt. Det er derfor viktig at apotekene følger regelverket og oppgir enhetsprisen, sier Jo Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet.

I loven er det fritak fra merking av enhetspris dersom det er snakk om legemidler. Håndsprit er etter Forbrukertilsynets vurdering ikke medisinsk utstyr, og kan ikke anses som et legemiddel som er omfattet av unntaket.

I et brevet Forbrukertilsynet har sendt apotekene opplyser vi om regelverket som gjelder merking av enhetspris. I tillegg bes apotekene innrette fremtidig prismerking etter regelverket.

12.01.2021

Forbrukertilsynet tar imot klager på varer og tjenester

Vil du klage på en vare eller tjeneste du har kjøpt? Trenger du hjelp til å løse en konflikt med en selger? Nå kan du melde inn nye meklingssaker til Forbrukertilsynet.