Unngå piratkopier under juletreet

13.12.2017 — Halvparten av oss kjøper julegaver på nett i år. Mange av dem er piratkopier fra utenlandske nettbutikker. Velger du ekte kan du unngå å skade helse og omgivelser.

FARLIGE GAVER: Gaver kjøpt i beste mening kan skade mottakeren (FOTO: Animasjon, Burson-Marsteller)

Selv om mange nettbutikker ser både profesjonelle og seriøse ut, selger mange av dem piratkopier av kjente merkevarer. Dette er produkter ingen kjenner opprinnelsen til – fremstilt uten kontroll og godkjenning og med stoffer og materialer av ukjent opphav.

Helse- og sikkerhetsrisiko

Tolletaten, Forbrukerombudet og Patentstyret ønsker nå å øke bevisstheten om at disse varene kan være helseskadelige eller innebære en fare for sikkerheten. Noen ganger er de bare ren svindel.

—  Det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til et barn er laget av eller om et elektrisk produkt følger sikkerhetsstandardene, sier rådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret.

Organisert kriminalitet

Mange blir overrasket når de hører hvilke krefter som står bak største delen av handelen med piratkopier.

— Europol og ulike FN-organer har dokumentert tydelige forbindelser til kriminelle nettverk som også driver med narkohandel, hvitvasking av penger og menneskesmugling.

Bengston er ansvarlig for Velgekte.no, myndighetenes opplysningsside om piratkopiering og varemerkeforfalskning.

  • Les mer om piratkopiering og falske merkevarer på Velg ekte 

Svindelgalleri

Forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth råder folk spesielt til å undersøke om butikkene de handler fra er til å stole på.

— Let etter kontaktinformasjon, sjekk nettadressene deres og hør på andres erfaringer. De fleste har et begrenset julegavebudsjett og vil nødig kaste bort pengene.

Forbrukerombudet har nylig oppdatert sitt svindelgalleri – en nyttig liste over nettbutikker du bør unngå.

21.03.2019

Reklame i skolen

Forbrukertilsynet har nå sendt ut et orienteringsbrev til alle grunnskoler i Norge for å sette fokus på forekomst av reklame i skolen, samt regler for reklame rettet mot barn.