Unngå piratkopier under juletreet

13.12.2017 — Halvparten av oss kjøper julegaver på nett i år. Mange av dem er piratkopier fra utenlandske nettbutikker. Velger du ekte kan du unngå å skade helse og omgivelser.

FARLIGE GAVER: Gaver kjøpt i beste mening kan skade mottakeren (FOTO: Animasjon, Burson-Marsteller)

Selv om mange nettbutikker ser både profesjonelle og seriøse ut, selger mange av dem piratkopier av kjente merkevarer. Dette er produkter ingen kjenner opprinnelsen til – fremstilt uten kontroll og godkjenning og med stoffer og materialer av ukjent opphav.

Helse- og sikkerhetsrisiko

Tolletaten, Forbrukerombudet og Patentstyret ønsker nå å øke bevisstheten om at disse varene kan være helseskadelige eller innebære en fare for sikkerheten. Noen ganger er de bare ren svindel.

—  Det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til et barn er laget av eller om et elektrisk produkt følger sikkerhetsstandardene, sier rådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret.

Organisert kriminalitet

Mange blir overrasket når de hører hvilke krefter som står bak største delen av handelen med piratkopier.

— Europol og ulike FN-organer har dokumentert tydelige forbindelser til kriminelle nettverk som også driver med narkohandel, hvitvasking av penger og menneskesmugling.

Bengston er ansvarlig for Velgekte.no, myndighetenes opplysningsside om piratkopiering og varemerkeforfalskning.

  • Les mer om piratkopiering og falske merkevarer på Velg ekte 

Svindelgalleri

Forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth råder folk spesielt til å undersøke om butikkene de handler fra er til å stole på.

— Let etter kontaktinformasjon, sjekk nettadressene deres og hør på andres erfaringer. De fleste har et begrenset julegavebudsjett og vil nødig kaste bort pengene.

Forbrukerombudet har nylig oppdatert sitt svindelgalleri – en nyttig liste over nettbutikker du bør unngå.

17.07.2018

14 mobiltilbydere må forbedre markedsføringen

Forbrukertilsynet gjennomførte et tilsyn med 14 tilbydere av mobiltjenester. Tilsynet viste at de alle fleste ikke ga tilstrekkelig med informasjon i markedsføringen. Nå har de har fått beskjed om å innrette seg etter loven.