Student til høsten? Sett deg inn i skolekontrakten din

Har du fått tilbud om å starte på drømmestudiet til høsten? Da må du huske å sette deg godt inn i vilkårene før du takker ja, spesielt hvis du skal starte på privatskole.

Publisert:
Oppdatert:

20. juli kommer hovedopptaket fra Samordna Opptak, og de aller fleste søkerne får svar på om de har kommet inn på studiet de ønsker. Forbrukertilsynet har erfart at en rekke privatskoler har hatt urimelige vilkår i kontraktene de har tilbudt sine studenter, og oppfordrer nå alle studenter til å sette seg inn i kontrakten før de takker ja.

Forbrukertilsynet fant blant annet flere tilfeller hvor skolene hadde satt betalingsfristen for semesteravgiften før opptaket har kommet fra Samordna Opptak. Dette fører til at studentene er låst til avtalen før de vet om de kommer inn på andre skoler de har søkt på.

Oppdatert veiledning for privatskoler

Forbrukertilsynet har en veiledning som skal gjøre det enklere for skolene å unngå å havne i konflikt med studentene. Tidligere i år ble veiledningen oppdatert, etter at vi de siste årene har slått ned på en rekke urimelige vilkår i privatskolers kontrakter.

– Målet med veiledningen er at det skal bli enklere for skolene å følge markedsføringsloven og angrerettloven når de utformer kontraktene sine. Det skal også hjelpe studentene, slik at de ikke havner i uønskede situasjoner, sier nestleder i Forbrukertilsynet, Bente Øverli.

Sett deg inn i kontrakten

Før du takker ja til studieplass bør du sette deg inn i hva du forplikter deg til i skolekontrakten. Det er spesielt lurt å sette seg inn i hvilke frister du må overholde for å si opp skoleplassen, og hvor mye du må betale for avbrudd både før og etter skolestart. Det er også lurt å se på hvilke regler som gjelder hvis du blir syk.

– En utdannelse kan koste flere hundre tusen kroner. Da er det viktig at du vet hvilke rettigheter og plikter du har, før du takker ja, sier Øverli.

Les også: Skal du bli student?