Manglende prismerking på automatvarer

26.02.2016 — Mange dagligvarebutikker bruker i dag automater ved salg av dyre produkter for å skape en tryggere handel, men forbrukerne får ikke prisopplysningene de har krav på.

 

Bildet viser ulike vensafe produkter

MANGLENDE PRISOPPLYSNINGER: Produktene som kan kjøpes gjennom Vensafe-automater er ofte dyre, og det er viktig at prisen merkes godt.

I dag får du kjøpt visse varer på butikken gjennom «Vensafe» automater, som for eksempel reseptfrie legemidler, barberblader, kondomer og tobakksvarer. Fordi disse ofte er kostbare og tyveriutsatte, skal automatene gjøre håndteringen av varene tryggere. Men hvor finner man prisene på disse produktene?

–Skal du handle fra en slik automat, får du som regel ikke informasjon om prisen før du står i kassen og skal betale. Det er ikke godt nok.. Markedsføringsloven krever tydelig og god prismerking av varer i butikk, uavhengig om de ligger i hyllene eller automat, sier fagdirektør Jo Gjedrem.

Forbrukerombudet har derfor sendt ut brev til NorgesGruppen, Coop, Rema og Bunnpris, for å få deres forretninger til å prismerke automatvarer på en bedre måte fremover.

Må oppgi tydelige priser

I dag kreves det at pris for en vare oppgis tydelig på varen, eller i umiddelbar nærhet av den. Denne prisopplysningsplikten gjelder uansett om varen selges via automater, utstillingsskap eller lignende. Butikkene bryter derfor loven når de ikke oppgir pris på varene solgt via Vensafe-automater.

–For å ta informerte og fornuftige valg må forbrukeren ha mulighet til å gjøre seg kjent med prisen på varene. God prisinformasjon legger også til rette for at forbrukerne kan sammenlikne priser, sier Gjedrem.

De eneste produktene som er unntatt prismerkingsreglene er tobakk, sigaretter og snus. Alle andre varene i automatene skal være tydelig priset.

Butikkene må rydde opp

Forbrukerombudet tar opp saken med samtlige dagligvarekjeder i Norge, og har orientert Vensafe. Det varsles også at det kan bli aktuelt å sjekke utføre tilsynskontroller hos utvalgte dagligvareforretninger for å kontollere at endringene gjennomføres.

–Vi slår fast at forretningene må følge kravene i loven, og ber kjedene gjennomføre nødvendige tiltak for at deres butikker følger prismerkingsreglene, sier Gjedrem.

 

26.03.2020

Varsler overtredelsesgebyr til Visjon TV & Webshop AS

Forbrukertilsynet varsler overtredelsesgebyr på 250.000 kroner til Visjon TV & Webshop AS for ulovlig markedsføring av kosttilskuddet Chaga.