Må informere om hva «fri roaming» ikke inkluderer

16.06.2017 — Nå kan du bruke mobilen som hjemme når du reiser i andre europeiske land. Like fullt kan du ende opp med overraskende ekstraregninger. Forbrukerombudet krever at mobiloperatørene informerer tydelig om begrensningene.
Bildet viser en mobil. På skjermen ser vi at det blir tatt bilde av Eiffeltårnet i Paris.

ENKLERE SURFING: Forbrukerne skal få god og tydelig innformasjon om unntakene fra fri roaming over de europeiske landegrensene. 

Fra 15. juni 2017 er det ulovlig for mobiltilbyderne å ta mer betalt for mobilbruk i EU- og EØS-land enn i Norge. Du skal dermed ikke betale ekstra for SMS, telefonsamtaler eller databruk når du er på reise.

De nye reglene ble vedtatt i fjor med virkning fra juni i år, men de fleste mobilselskapene har latt kundene «roam like home» i ett års tid allerede.

Fortsatt dyrt å ringe fra Norge

Det finnes imidlertid begrensninger i regelverket for fri roaming, som forbrukerne har krav på å få vite om. Reglene gjelder for eksempel ikke for samtaler fra Norge til EU- og EØS-land. Det er dermed like dyrt som før å ringe fra Norge til utlandet, såfremt operatørene ikke har justert dette på eget initiativ.

– Vi er blitt kontaktet av flere forbrukere som har trodd at Europa nå har «én pris» overalt og som dermed har fått overraskende høye regninger. De reagerer på at denne vesentlige begrensningen ikke er kommunisert til dem, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

Særlig i en overgangsperiode er det viktig at forbrukerne får klar og tydelig informasjon om at telefonsamtaler fra Norge til EU- og EØS-land ikke inngår.

Ikke alltid til havs

Mobilbruk på ferger og cruiseskip som bruker egne satellitter for mobilsignaler omfattes heller ikke. Slik mobilbruk kan være svært dyr, og det er derfor viktig at forbrukerne får god informasjon om begrensningen til havs.

Enkelte operatører tilbyr dessuten abonnementer med fri databruk, men med restriksjoner for hvor mye du kan surfe i utlandet. Dette vil fremdeles være lovlig. Det er derfor særlig viktig at operatørene som tilbyr slike abonnementer gjør det klart for kundene at de ikke kan surfe ubegrenset i Europa, tross regelendringen.

Vil føre tilsyn

Forbrukerombudet har bedt mobiloperatørene om å kommunisere begrensningene for fri roaming tydelig i all markedsføring innen 20. juni. Informasjonen må være lett tilgjengelig i abonnementsoversiktene på nettsider, når forbrukerne bestiller et abonnement og i reklamer for fri roaming.

– Vi vil følge nøye med på markedet og kan slå ned på markedsføring som er egnet til å villede oss. Forbrukerne skal være trygge på at gode ferieminner ikke overskygges av skyhøye mobilregninger når de kommer hjem fra reise, sier Elisabeth Lier Haugseth.

17.01.2020

Mener dansk påvirker bryter loven

Forbrukertilsynet mener den danske påvirkeren Fie Laursen bryter loven ved omfattende markedsføring av kosmetiske inngrep i sosiale medier.