Internasjonalt samarbeid for trygge app-vilkår

30.09.2016 — Vilkår i apper og andre digitale tjenester skal være forståelige og gi forbrukerne de rettighetene de har krav på. Forbrukerombudet løfter denne uken saken høyt på agendaen blant internasjonale forbrukermyndigheter.
Bildet viser direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon, nestleder i Forbrukerombudet Bente Øverli, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet Helge Blyberg og fagdirektør for digitale tjenester Finn Myrstad i Forbrukerrådet

SAMLET FRONT: Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon, fungerende forbrukerombud Bente Øverli, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet Helge Blyberg og fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet Finn Myrstad står sammen for å bekjempe lange og urimelige app-vilkår.

– Du skal slippe å bruke tre timer på å lese igjennom vilkårene før du kan ta en app i bruk, og helst være jurist for å overhode forstå hva som står der. Du skal heller ikke måtte takke ja til urimelige vilkår for å kunne benytte deg av appen, sier fungerende forbrukerombud Bente Øverli.

Bedre samarbeid

Denne uken presentere Forbrukerombudet vårt tilsyn med Tinders appvilkår for tilsynsmyndigheter fra hele verden i organisasjonen ICPEN. Tema for konferansen er «Avtalevilkår i den digitale økonomien».

Målet med konferansen er at forbrukermyndighetene på tvers av landegrensene skal arbeide sammen for at vilkårene i apper og andre digitale tjenester skal gi forbrukerne rettighetene de har krav på. Vilkårene forbrukerne må akseptere skal også være mulige å lese og forstå.

– Lange, uklare og urimelige appvilkår er et internasjonalt problem. Vi ønsker derfor å få med oss tilsynsmyndigheter også i utlandet på dette viktige arbeidet, sier fungerende forbrukerombud Bente Øverli.

Norge bredt representert

Forbrukerombudet har tatt med seg Forbrukerrådet og Datatilsynet til konferansen. Med dette ønsker vi å vise hvordan ulike offentlige myndigheter og organisasjoner må samarbeide for å styrke forbrukernes rettigheter ved bruk av digitale tjenester.

16.07.2021

Student til hausten? Les skulekontrakta nøye

Mange studentar ventar no spent på å få eit tilbod om ny studieplass til hausten. Forbrukartilsynet oppfordrar deg som er ny student til å gå nøye igjennom kontrakten før du skriv under.