Ikke gå i svartebørsfella

08.02.2018 — Billettene til Eminems Oslokonsert ble revet bort på få minutter. Forbrukertilsynet råder nå alle til å styre unna Viagogo og andre firmaer som selger billetter på svartebørs.
Bildet viser en mann som står på en mørk, røyklagt scene med en gitar i hendene. Ved siden av han står det en mikrofon.

IKKE VERDT PRISEN: Billetter på svartebørs kan bli enda dyrere enn ventet. Unngå tjenesten Viagogo.com (FOTO: PEXELS)

Det sveitsiske firmaet Viagogo har for tiden mange annonser for billetter til konserter i Norge. Disse dukker opp når man søker på Google. Både Forbrukertilsynet og Forbrukerrådet har i det siste fått henvendelser fra folk som har blitt lurt til å kjøpe billetter fra Viagogo til overpris – selv om konsertene ikke er utsolgt.

– Vi vil advare forbrukere mot å kjøpe billetter fra Viagogo eller andre svartebørsselgere. Faren for at du kan bli lurt er stor dersom du kjøper fra andre enn den offisielle arrangøren, sier direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth.

Viagogo i Sveits

Viagogo selger billetter til arrangementer i Norge i strid med den norske svartebørsloven. Forbrukertilsynet kan gripe inn mot norske firmaer som bryter loven, men har begrenset myndighet til å gripe inn overfor Viagogo, som er etablert i Sveits.

Sveitsiske forbrukermyndigheter (SECO) har nylig bedt en domstol i landet gripe inn mot markedsføringen til firmaet. SECO mener, i likhet med Forbrukertilsynet, at markedsføringen til Viagogo er villedende. Forhåpentligvis vil den sveitsiske domstolen være enig slik at firmaet blir pålagt å endre markedsføringen sin.

Råd til folk som skal kjøpe billetter

  • Ikke klikk automatisk på den øverste lenken som kommer opp når du søker etter billetter i Google. Dette vil ofte være en lenke fra Viagogo eller en annen svartebørsselger.
  • Finn nettsiden til arrangøren av konserten, og bestill billetter på den måten arrangøren opplyser om. Billettsalget til veldig mange av konsertene som arrangeres i Norge skjer gjennom Ticketmaster.no

Har du kjøpt billetter fra Viagogo, finner du råd hos Forbrukerrådet om hvordan du kan gå fram for å prøve å løse eventuelle problemer.

Les også: Styr unna festivalbilletter på svartebørs

15.09.2020

Forbrukertilsynet søker seksjonssjefer

Forbrukertilsynet søker inntil tre jurister i faste stillinger som seksjonssjefer i tilsynsavdelingen i Porsgrunn. Stillingene er nyopprettet i forbindelse med etableringen av det nye Forbrukertilsynet.