Ikke gå i svartebørsfella

08.02.2018 — Billettene til Eminems Oslokonsert ble revet bort på få minutter. Forbrukertilsynet råder nå alle til å styre unna Viagogo og andre firmaer som selger billetter på svartebørs.
Bildet viser en mann som står på en mørk, røyklagt scene med en gitar i hendene. Ved siden av han står det en mikrofon.

IKKE VERDT PRISEN: Billetter på svartebørs kan bli enda dyrere enn ventet. Unngå tjenesten Viagogo.com (FOTO: PEXELS)

Det sveitsiske firmaet Viagogo har for tiden mange annonser for billetter til konserter i Norge. Disse dukker opp når man søker på Google. Både Forbrukertilsynet og Forbrukerrådet har i det siste fått henvendelser fra folk som har blitt lurt til å kjøpe billetter fra Viagogo til overpris – selv om konsertene ikke er utsolgt.

– Vi vil advare forbrukere mot å kjøpe billetter fra Viagogo eller andre svartebørsselgere. Faren for at du kan bli lurt er stor dersom du kjøper fra andre enn den offisielle arrangøren, sier direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth.

Viagogo i Sveits

Viagogo selger billetter til arrangementer i Norge i strid med den norske svartebørsloven. Forbrukertilsynet kan gripe inn mot norske firmaer som bryter loven, men har begrenset myndighet til å gripe inn overfor Viagogo, som er etablert i Sveits.

Sveitsiske forbrukermyndigheter (SECO) har nylig bedt en domstol i landet gripe inn mot markedsføringen til firmaet. SECO mener, i likhet med Forbrukertilsynet, at markedsføringen til Viagogo er villedende. Forhåpentligvis vil den sveitsiske domstolen være enig slik at firmaet blir pålagt å endre markedsføringen sin.

Råd til folk som skal kjøpe billetter

  • Ikke klikk automatisk på den øverste lenken som kommer opp når du søker etter billetter i Google. Dette vil ofte være en lenke fra Viagogo eller en annen svartebørsselger.
  • Finn nettsiden til arrangøren av konserten, og bestill billetter på den måten arrangøren opplyser om. Billettsalget til veldig mange av konsertene som arrangeres i Norge skjer gjennom Ticketmaster.no

Har du kjøpt billetter fra Viagogo, finner du råd hos Forbrukerrådet om hvordan du kan gå fram for å prøve å løse eventuelle problemer.

Les også: Styr unna festivalbilletter på svartebørs

17.07.2018

14 mobiltilbydere må forbedre markedsføringen

Forbrukertilsynet gjennomførte et tilsyn med 14 tilbydere av mobiltjenester. Tilsynet viste at de alle fleste ikke ga tilstrekkelig med informasjon i markedsføringen. Nå har de har fått beskjed om å innrette seg etter loven.