Ferie på kreditt

01.08.2019 — Fellesferien nærmer seg slutten og for mange kan det være fristende å sikre seg de siste ukene med sol og plussgrader i utlandet. Vær forsiktig om du planlegger å bestille ferien på kreditt!
Bildet viser noen som bestiller via mastercard på nett

Foto: Pixabay.com

Været har vært noe sviktende i år sammenlignet med i fjor og sommerferien hjemme ga kanskje ikke like mye sol som du hadde håpet på. Da kan det være fristende å hoppe på en restplass i siste liten eller bestille en sydentur til høsten, men tenk deg godt om før du bestemmer deg for å bestille ferien på kreditt. Nordmenn tar stadig opp mer forbrukslån og mange av disse lånene går hvert år til inkasso. I en undersøkelse gjennomført av SpareBank1 viser det seg 180 000 nordmenn enda ikke har nedbetalt fjorårets ferie. Ikke glem at alt du låner, skal betales tilbake.

Før du bestiller reise burde du tenke igjennom hvordan økonomien din kommer til å se ut når fakturaen fra kredittkortet kommer måneden etter. Dersom du ikke kan innfri hele gjelden og rentene kommer i tillegg til lånet, blir ferien fort mye dyrere enn du så for deg da du bestilte den.

– Husk at om du kun betaler minstebeløpet, vil renten løpe i forhold til resten av gjelden, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet.

Den beste måten å få oversikt over hva lånet koster, er å sjekke den effektive renten. Den omfatter alle rentekostnader og gebyrer som skal betales, og oppgis i en prosentsats. Dersom du må betale store gebyrer for etablering og avdrag kan et lån med lav rente vise seg å bli dyrere enn et lån med høy rente. Du bør derfor normalt velge det lånet med lavest effektiv rente når du sammenligner flere lån mot hverandre.

Nytt i år, Gjeldsregisteret

Fra og med 1. juli i år ble gjeldsregistrene opprettet på bakgrunn av gjeldsinformasjonsloven. Formålet er at færre husholdninger skal havne i gjeldsproblemer. Inntil 1. juli 2019 har bankene gjort kredittvurderinger av forbrukere basert på inntekt, nå skal all usikret gjeld regnes med. Det vil si at ikke bare det du har lånt, men også rammen på kreditt tilgjengelig, vil regnes med.

– Vær oppmerksom på at dersom du kjøper flyreise, hotell og iskrem på kreditt vil det også bli tatt med i vurderingen ved søk av boliglån, sier Haugseth.

Våre råd for bruk av kreditt på ferie

  • Sjekk alltid prisen inkludert effektiv rente og totalpris
  • Sjekk påløpende gebyrer. Tar du ut kontanter eller overfører penger fra kredittkort over til brukskonto vil det vanligvis koste mer enn bruk av kredittkortet selv
  • Vær oppmerksom på gebyr i butikker. Noen butikker krever gebyr ved betaling med bestemte kort. Om dette er tilfellet er butikken pliktet til å opplyse kundene på forhånd
03.07.2020

Forbrukertilsynet flytter til Porsgrunn

I forbindelse med omorganiseringen av forbrukerapparatet har regjeringen bestemt at hovedkontoret til Forbrukertilsynet skal være lokalisert i Grenland fra 2021. Etter å ha vurdert flere lokaler i både Skien og Porsgrunn, er det nå fattet en beslutning om å flytte inn i kontorlokaler i sistnevnte.