Advarer mot å kjøpe festivalbilletter på svartebørs

05.07.2018 — Billettene til Palmesus og mange av sommeren festivaler ble revet bort på kort tid. Likevel reklamerer flere svartebørsfirmaer med ledige billetter, til en mye høyere pris enn hos den offisielle arrangøren. Forbrukertilsynet advarer folk mot å kjøpe billetter til festivalsommeren på svartebørs.

SVARTEBØRSBILLETTER: Sommer og sol er for mange ensbetydende med festival. Men pass på så du ikke blir stoppet i døra! FOTO: Viktor Hanacek/PicJumbo

De aller fleste festivalene som holdes i sommer er utsolgt, men det er likevel lett å tro noe annet. Det sveitsiske firmaet Viagogo skilter med billetter til mange av festivalene, som ifølge de offisielle arrangørene er utsolgt. En av festivalene er Palmesus, som arrangeres i Kristiansand i helgen. Festivalen ble utsolgt på kort tid, men hos Viagogo, som havner høyt oppe i Google-søk, kan du kjøpe overprisede billetter på svartebørs.

Både Forbrukertilsynet og Forbrukerrådet har i det siste fått henvendelser fra folk som har kjøpt overprisede billetter gjennom nettsiden. Selv om de har betalt i dyre dommer, risikerer de å ikke komme inn på festivalen.

– Vi advarer forbrukere mot å kjøpe billetter fra Viagogo eller andre svartebørsselgere. Faren for at du kan bli lurt er stor dersom du kjøper fra andre enn den offisielle arrangøren, sier nestleder i Forbrukertilsynet Bente Øverli.

Viagogo i Sveits

Viagogo selger billetter til arrangementer i Norge i strid med den norske svartebørsloven. Forbrukertilsynet kan gripe inn mot norske firmaer som bryter loven, men har begrenset myndighet til å gripe inn overfor Viagogo, som er etablert i Sveits.

Sveitsiske forbrukermyndigheter (SECO) har nylig bedt en domstol i landet gripe inn mot markedsføringen til firmaet. SECO mener, i likhet med Forbrukertilsynet, at markedsføringen til Viagogo er villedende. Forhåpentligvis vil den sveitsiske domstolen være enig slik at firmaet blir pålagt å endre markedsføringen sin.

Råd til folk som skal kjøpe billetter

  • Ikke klikk automatisk på den øverste lenken som kommer opp når du søker etter billetter i Google. Dette vil ofte være en lenke fra Viagogo eller en annen svartebørsselger.
  • Finn nettsiden til arrangøren av konserten, og bestill billetter på den måten arrangøren opplyser om. Billettsalget til veldig mange av konsertene som arrangeres i Norge skjer gjennom Ticketmaster.no

Har du kjøpt billetter fra Viagogo, finner du råd hos Forbrukerrådet om hvordan du kan gå fram for å prøve å løse eventuelle problemer.

20.05.2020

SATS må innhente samtykke til nytt digitalt medlemskap

Forbrukertilsynet har mottatt flere klager fra forbrukere som reagerer på at SATS automatisk overfører kunder til et digitalt medlemskap i perioden treningssentrene er stengt som følge av koronaviruset. Dette er brudd på markedsføringsloven, mener Forbrukertilsynet, som nylig har tatt dette opp med selskapet.