Tjener du penger på delingsøkonomien? Slik følger du loven

17.06.2016 — Forbrukerne skal ha like gode rettigheter når de kjøper eller leier noe gjennom en delingsplattform, som på tradisjonelle plattformer. Her er Forbrukerombudets «oppskrift» på hvordan kan holde deg innenfor loven i delingsøkonomien.

Illustrasjonen viser to menn som deler en kakeStadig flere nordmenn opererer nå som næringsdrivende i delingsøkonomien. Da er det viktig å huske at alle som driver næringsvirksomhet overfor forbrukerne må følge markedsføringsloven.

Hvis du som privatperson selger eller leier ut noe i liten skala, gjelder ikke nødvendigvis markedsføringsloven for deg. Alle profesjonell parter må imidlertid sørge for at reglene følges.

Dersom du leier ut eller selger varer eller tjenester i større omfang, vil du kunne regnes som næringsdrivende, og må følge markedsføringsloven. Dersom du drifter en plattform som brukes i delingsøkonomien vil du ha ansvar for å legge til rette for at det gis riktig informasjon og tegnes trygge avtaler mellom forbrukere som bruker plattformen.

Vi har nå lagd en egen temaside om hvordan næringsdrivende i delingsøkonomien kan følge gjeldende lover.

Her finner du blant annet:

  • Sjekkliste for næringsdrivende innen delingsøkonomien
  • Våre veiledninger for hvordan du kan markedsføre tjenesten eller varen
  • Lenker til andre offentlige aktører som regulerer delingsøkonomien
  • Informasjon om hvem du kan kontakte i Forbrukerombudet med spørsmål
  • Informasjon om hvordan Forbrukerombudet jobber for å trygge forbrukerne i delingsøkonomien.
24.06.2019

Varsler bransjen om prismarkedsføring på flyreiser

Flere tilbydere av flyreiser bryter med markedsføringsloven når de oppgir for lav totalpris på flyreiser på sine nettsider. Forbrukertilsynet har nå sendt ut brev til tre norske selskaper og ett svensk.