Tjener du penger på delingsøkonomien? Slik følger du loven

17.06.2016 — Forbrukerne skal ha like gode rettigheter når de kjøper eller leier noe gjennom en delingsplattform, som på tradisjonelle plattformer. Her er Forbrukerombudets «oppskrift» på hvordan kan holde deg innenfor loven i delingsøkonomien.

Illustrasjonen viser to menn som deler en kakeStadig flere nordmenn opererer nå som næringsdrivende i delingsøkonomien. Da er det viktig å huske at alle som driver næringsvirksomhet overfor forbrukerne må følge markedsføringsloven.

Hvis du som privatperson selger eller leier ut noe i liten skala, gjelder ikke nødvendigvis markedsføringsloven for deg. Alle profesjonell parter må imidlertid sørge for at reglene følges.

Dersom du leier ut eller selger varer eller tjenester i større omfang, vil du kunne regnes som næringsdrivende, og må følge markedsføringsloven. Dersom du drifter en plattform som brukes i delingsøkonomien vil du ha ansvar for å legge til rette for at det gis riktig informasjon og tegnes trygge avtaler mellom forbrukere som bruker plattformen.

Vi har nå lagd en egen temaside om hvordan næringsdrivende i delingsøkonomien kan følge gjeldende lover.

Her finner du blant annet:

  • Sjekkliste for næringsdrivende innen delingsøkonomien
  • Våre veiledninger for hvordan du kan markedsføre tjenesten eller varen
  • Lenker til andre offentlige aktører som regulerer delingsøkonomien
  • Informasjon om hvem du kan kontakte i Forbrukerombudet med spørsmål
  • Informasjon om hvordan Forbrukerombudet jobber for å trygge forbrukerne i delingsøkonomien.
16.07.2021

Student til hausten? Les skulekontrakta nøye

Mange studentar ventar no spent på å få eit tilbod om ny studieplass til hausten. Forbrukartilsynet oppfordrar deg som er ny student til å gå nøye igjennom kontrakten før du skriv under.